Software-ul produs şi folosit în cadrul firmei poate fi evaluat şi înregistrat în contabilitate?

Reglementări contabile
Din punct de vedere contabil software-ul (programul informatic) este un activ necorporal.
Societăţile care întocmesc situaţiile financiare conform reglementărilor contabile româneşti, respectiv OMFP 1802/2014, procedeză, cu ocazia inventarierii, la corectarea valorilor contabile nete ale activelor necorporale atunci când se constată deprecierea acestora. În funcţie de tipul deprecierii se înregistrează fie o amortizare suplimentară (dacă este o depreciere ireversibilă) fie se constituie ajustări de depreciere (dacă pierderea este reversibilă).
În situaţiile financiare individuale reevaluarea activelor necorporale nu este permisă conform OMFP 1802/2014, ordinul precizează care este modalitatea de înregistrare contabilă doar în cazul activelor imobilizate corporale.
Prin urmare, şi în cazul programelor informatice, se pot înregistra în contabilitate scăderi ale valorilor contabile nete, însă nu şi plusuri de valoare rezultate în urma reevaluării.
Există însă o excepţie. Se pot înregistra plusurile de valoare dacă software-ul devine proprietatea altei societăţi, adică prin transferul acestuia. Transferul poate fi realizat prin vânzarea lui, fuziunea sau divizarea societăţii, vânzarea afacerii sau poate fi adus ca aport în natură la capitalul altei societăţi. În acest caz, conform art. 179, alin (2) societăţile trebuie să procedeze la evaluarea activelor primite la valoarea justă, prin urmare şi la evaluarea activelor necorporale de tipul software.
Atenţie însă la implicaţiile fiscale, întrucât transferul activului va genera imediat şi un impozit datorat, impozit aferent diferenţei între valoarea justă şi valoarea contabilă netă.
În situaţiile financiare consolidate reevaluarea activelor de tip software se poate face doar în cazul consolidării unor participaţii care deţin astfel de active.
Mai multe detalii aici.