Noutati

Incertitudinea in evaluare

Acasa Noutati Publicat pe 22.08.2017
Incertitudinea in evaluare

IVSC analizeaza in prezent modul in care poate fi identificata incertitudinea in evaluare, cum poate fi explicata si prezentata intr-un mod util pentru utilizatorii rapoartelor de evaluare.

Scopul este de a ajuta evaluatorii in furnizarea de informatii adecvate asupra factorilor care ar fi putut duce la o incertitudine semnificativa in valoarea estimata.

Definitia incertitudinii conform IVSC: posibilitatea ca valoarea estimata sa fie diferita de pretul care ar putea fi obtinut ca urmare a transferului aceluiasi activ sau obligatie care are loc in acelasi timp, in aceleasi conditii si pe aceeasi piata.

Incertitudinea cauzata de limitarile impuse de gradul de investigatii sau de informatiile pe care se bazeaza evaluarea nu este abordata de catre IVSC in noul proiect al Indrumarului pentru evaluare. Ele sunt in afara definitiei de mai sus si ar trebui sa fie prezentate separat conform IVS 103 Raportarea evaluarii.   Cauzele incertitudinii:

  • Incertitudinea pietei
  • Incertitudinea modelului
  • Incertitudinea datelor de intrare

Incertitudinea modelului si incertitudinea datelor de intrare apar in procesul de evaluare, sunt strans legate si pot fi masurate. Incertitudinea pietei apare din cauza unor evenimente externe procesului de evaluare si nu este, in mod normal, masurabila.  

Incertitudinea pietei

Incertitudinea pietei apare atunci cand o piata este perturbata, la data evaluarii de evenimentele actuale sau foarte recente, cum ar fi crizele economice sau politice.

Astfel de evenimente pot crea incertitudine in evaluare, deoarece datele de intrare si valorile disponibile pentru evaluare sunt cele de pe piata inainte de a avea loc evenimentul si impactul evenimentului asupra preturilor nu va fi cunoscut pana cand piata nu s-a stabilizat.

Nu trebuie confundata cu riscul de piata intrucat acesta este riscul ca un activ sa isi piarda valoarea in timp datorita modificarilor conditiilor de piata care au loc dupa data evaluarii si de obicei este luat in considerare de participantii din piata atunci cand negociaza o tranzactie.  

Incertitudinea modelului

Incertitudinea modelului provine din caracteristicile, fie ale modelului de evaluare, fie ale metodei folosite.

Pentru anumite tipuri de active, in general, pot fi folosite mai multe metode pentru a estima valoarea. Totusi, aceste modele nu pot produce intotdeauna acelasi rezultat si, prin urmare, alegerea celei mai potrivite metoda poate a fi ea insasi o sursa de incertitudine.

Incertitudinea modelului poate fi masurata prin observarea efectului asupra evaluarii utilizand diferite modele sau metode de evaluare.

Incertitudinea datelor de intrare

Incertitudinea datelor de intrare apare in cazul in care exista un numar de intrari sau ipoteze la fel de rezonabile sau ipoteze care pot fi atasate la datele de intrare utilizate in evaluarea si apoi poate fi estimat impactul acestora asupra rezultatului.

Incertitudinea datelor de intrare poate fi masurata prin efectul asupra evaluarii folosind date de intrare rezonabile alternative.

In unele situatii efectul incertitudinii datelor de intrare poate fi ameliorat prin utilizarea tehnicilor de esantionare statistica pentru a analiza si pondera datele disponibile inainte de a fi aplicate in modelul de evaluare. Cu toate acestea, incertitudinea datelor de intrare poate aparea, in cazul in care avem o  activitate redusa a pietei.  

Pragul de semnificatie

IVS 103 Raportarea evaluarii, alineatul 2 prevede ca raportul de evaluare sa contina o descriere clara si precisa a oricarei incertitudini semnificative care afecteaza in mod direct evaluarea.

Dupa cum se arata in paragraful 6 cele mai multe evaluari contin un element de incertitudine, dar trebuie prezentat numai atunci cand este "material" si are un efect direct asupra evaluarii.

Prin urmare, este necesar sa se ia in considerare daca incertitudinea este materiala. Pragul de semnificatie ar trebui stabilit in functie de doua aspecte:

  • daca impactul asupra valorii estimate este semnificativ, si
  • daca acesta este de interes pentru un utilizatorul raportului de evaluare avand in vedere scopul pentru care ii este necesar.

Masurarea incertitudinii

Incertitudinea modelului si a datelor de intrare poate fi masurata prin observarea efectului asupra evaluarii folosind fie un model alternativ, fie date de intrare alternative.

Valoarea unui activ depinde de suma, perioada si de siguranta fluxurilor viitoare de numerar. Variatiile in aceste intrari, in principal, numerice avand un orizont de timp fix sunt mai usor masurabile decat cele cum ar fi calitatea, utilitatea activului si potentialul sau pentru o utilizare alternativa sau cele implicate in evaluarea unor active corporale sau necorporale detinute pentru o perioada nedefinita.

In cazul in care valoarea unui activ este incerta, deoarece nu exista date de piata disponibile pentru un activ identic sau similar, este necesar sa se faca o estimare a anumitor date de intrare pe baza ipotezelor care un participant la piata le-ar putea face. In aceste conditii, este mult mai probabil sa existe doua sau mai multe valori care ar putea fi alease in mod rezonabil ca date de intrare.

In cazul in care se intampla acest lucru, este recomandat ca valoarea aleasa sa fie bazata pe cel mai probabil rezultat, dar o analiza de sensibilitate este necesar a fi prezentata aratand efectul rezultatelor posibile fata de valoarea raportata.